De stevige handdrukken van Donald Trump zijn een geheel eigen leven gaan leiden. Zeker nadat de Franse president Emmanuel Macron hem tijdens hun eerste ontmoeting eind mei tijdens de NAVO-top in Brussel een koekje van eigen deeg gaf met een extreem lange (en pijnlijke) handdruk.

In een interview met The New York Times na zijn recente bezoek aan Parijs zegt Trump nu tot wel drie keer toe dat Macron ervan houdt zijn hand vast te houden:

“Hij is een goede gast. Slim. Sterk. Hij houdt ervan mijn hand vast te houden. Mensen realiseren zich niet dat hij ervan houdt mijn hand vast te houden. En dat is goed, wat dat betreft. Ik bedoel, hij is echt een heel goede persoon. En een harde kerel, maar dat moet hij ook zijn. Ik denk dat hij een geweldige president is voor Frankrijk. Maar hij houdt ervan mijn hand vast te houden.”

Niet alleen de handdrukken met Macron staan in de schijnwerpers, ook de handdruk die hij opzichtig níet gaf aan Angela Merkel deed de nodige stof opwaaien. Maar dat is volgens Trump ten onrechte:

“We zaten al twee uur samen toen de pers binnenkwam. Toen moet iemand geroepen hebben om haar hand te schudden. Maar dat heb ik niet gehoord. Dus ik schudde haar hand niet, omdat ik al zo lang met haar samen had gezeten. Maar de volgende dag stond overal dat Trump weigerde een hand te geven.”

Goede band met Macron

Macron nodigde de Amerikaanse president vorige week uit uit de nationale feestdag 14 juli in Frankrijk te komen vieren, nadat Trump had aangekondigd uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Oorspronkelijk was het helemaal zijn de bedoeling niet om snel op bezoek te komen in Frankrijk, vertelt Trump aan de NYT:

“Ik was niet van plan snel naar Frankrijk te gaan. Maar Macron belde me en zei dat het een eer zou zijn als ik zou komen voor het vieren van de nationale feestdag te vieren. Bovendien was het ook de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Dat is groots. En ik zei ja. Ik bedoel, ik heb een goede band met hem."

Toch twijfelde Trump aan het bezoek:

"Toen Macron me vroeg, zei ik: "Denk je dat het wel een goed idee is als ik naar Parijs kom? Ik heb net het akkoord van Parijs opgezegd. Is het wel goed om te gaan? Hij zei: "Ze zijn gek op je in Frankrijk." En ik zei "Oké, ik wil je gewoon geen pijn doen."

Napoleon, Hitler en de Russen

Eenmaal in Parijs dineerde Trump in de Eiffeltoren, bezocht hij de Notre-Dame en ook museum Dôme des Invalides waar zich het graf van Napoleon bevindt.

Foto: EPA/IAN LANGSDON

Daar kreeg hij ook nog een lesje geschiedenis over Napoleon van Macron, vertelt Trump:

"Het liep niet zo goed af met Napoleon. Maar daar heb ik naar gevraagd. Ik vroeg de president over Napoleon. Hij zei: "Nee, nee, nee. Wat hij heeft gedaan is ongelooflijk. Hij heeft Parijs ontworpen". Het stratenplan, de manier waarop het functioneert als stervorm, weet u wel. En hij heeft nog zoveel meer gedaan."

Trump zag vervolgens gelijkenissen tussen de manier waarop de troepen van Napoleon doodvroren in de vrieskou in Rusland en de manier waarop Hitler daar vastliep. En heeft daarbij respect voor hoe de Russen vechten:

"De Russen hebben fantastische strijders in de kou. Ze gebruiken de kou in hun voordeel. Ik bedoel, ze hebben vijf oorlogen gewonnen, waarbij hun tegenstanders doodvroren in de kou. Dat is wonderbaarlijk."

Lees het hele interview van Trump met The New York Times hier (engels)